Nieuws

Project in de schijnwerpers: Quartier Enée in Gembloux

Quartier Enée is een nieuwe synergiezone tussen de stad Gembloux en de nieuwe wijk gewijd aan winkels, ontspanning en HoReCa in combinatie met bedrijven, KMO’s, kantoren en binnenkort de nieuwe dienst Stadswerken. De ambitie van de planner en ontwikkelaar, Mitiska REIM, was om een gemengd project te creëren dat aansluit bij de omgeving, dat het aanbod van het stadscentrum zou aanvullen, maar er niet mee zou concurreren en de koopkracht van Gembloux zou behouden door de aantrekkelijkheid en multifunctionaliteit ervan te versterken.

Foto 1: Quartier Enée, nieuw gemengd project in Gembloux

De site is strategisch gelegen langs de Chaussée de Tirlemont, die verbonden is met twee belangrijke wegen: de N4 die Namen en Marche-en-Famenne verbindt en de N29 die Charleroi en Jodoigne verbindt. Het stadscentrum en het station van Gembloux liggen op 1,5 km, of op 5 minuten fietsen via het nieuwe fiets-voetgangerspad en de RAVel die fietsers en voetgangers met de site verbinden. Voetgangers kunnen ook gebruik maken van de bushalte voor het terrein.

Het project beslaat een totale oppervlakte van bijna 9 hectare en is verdeeld in verschillende elkaar aanvullende functies, waardoor het een uitdaging is om de nieuwe wijk op verschillende momenten van de dag en de week te laten leven voor verschillende activiteiten. Het doel is een echt vriendelijke en aangename ruimte te creëren voor iedereen. 

Foto 2: Ingang van de Aeneas-wijk

Vanaf de weg naar Tienen loopt de bezoeker naar een door de luifels gecreëerde toegangsdeur die de winkels op het terrein aangeeft. Er komen 7 winkels op de begane grond waaronder Lidl, La Foir’Fouille, Aveve, Jysk, Vanden Borre, Vandenborre Kitchen en Maxi Zoo. Overdekte vrijetijds- en recreatieactiviteiten nemen een deel van de verdiepingen boven de winkels in beslag. Twee Belgische spelers, MI12 en KoJump, zullen er gevestigd zijn. De marketing van de derde eenheid is aan de gang. Met ruimere openingsuren dan de winkels zullen deze activiteiten een echte dynamiek geven aan de site en iets nieuws voor de inwoners van de stad Gembloux. McDonald’s, die in november 2022 al haar deuren heeft geopend aan de voorzijde van het terrein, zal deze dynamiek alleen maar versterken door haar complementariteit met de winkels, vrijetijdsactiviteiten en bedrijven die aan het project verbonden zijn. De merken Facq en Q8 met hun Delhaize Shop & Go, die reeds aanwezig zijn op de site, werden geïntegreerd in de algemene reflectie over de stedelijke ontwikkeling van het project. 

In de tweede ontwikkelingslijn is er een ruimte gereserveerd voor KMO’s en kantoren ontwikkeld door LCV Real Estate. Deze ruimte zal startende bedrijven en kleine en middelgrote ambachtelijke activiteiten groeperen.

De lay-out van de gebouwen is bewust open en transparant ontworpen, met de winkels en HoReCa op de voorgrond en de KMO’s en kantoren op de achtergrond, en de verbinding met de groene zone en het RAVeL. Het geheel wordt verbonden door de nieuwe “orchideeënstraat”, als verwijzing naar de orchideeën die op het terrein bewaard worden. 

Het project maakt deel uit van een duurzaam beheer van zowel de kwantiteit als de kwaliteit van regenwater en afvloeiing. De heropening van een oude gekanaliseerde beek zal het mogelijk maken de percolerende of ondoordringbare regenwaterbekkens en de groene rust- en ontspanningsplaatsen die toegankelijk zijn voor de verschillende gebruikers van de Enée-wijk te groeperen rond een kwaliteitsruimte. De complementariteit van groene ruimten, waterbekkens en semi-natte gebieden zal het mogelijk maken de biodiversiteit van het historische industriële braakland te versterken. Daarnaast zullen zonnepanelen, groene daken, oplaadpunten voor auto’s en fietsen niet ontbreken bij de totstandkoming van dit duurzame project. De gebouwen zullen ook voldoen aan de normen en worden ontwikkeld om ten minste een BREEAM-certificaat “very good” te behalen.

Foto 3: Zicht op de werf op 1/2/2022

Na de indiening van de vergunningsaanvraag bij de stad Gembloux in juli 2020 en de voorstelling van het project aan het grote publiek in september van datzelfde jaar, is de werf Un Quartier Enée in maart 2022 van start gegaan. Na 11 maanden bouwen wordt het tijdschema trouw gevolgd door de teams van plaatselijke aannemers. De sloop-, sanerings- en bodemafgravingsfase is voltooid, alle aannemers zijn geplaatst en de gebouwen zijn opgetrokken. De volgende stap is de voltooiing van de openbare weg en het met het Ravel verbonden fietspad, die aan de stad zullen worden overgedragen. Dit zal worden gevolgd door de voltooiing van de ontwikkeling van de verschillende winkels. De opening voor het publiek is gepland voor 24 mei 2023.

Meer nieuws

Marketingacties Q1 2024

Een selectie leuke animaties in de shoppingcentra tijdens afgelopen periode: Feest mee met Waasland Shopping, al 20 jaar jouw plezierwinkelbestemming! WINGS for Climate in Grand

BLSC - privacybeleid

Waarom verzamelen we bij BLSC persoonsgegevens en hoe gaan we met die gegevens om?

Jouw privacy is belangrijk.
Het beschermen van jouw persoonlijke gegevens en jouw privacy is belangrijk voor ons. De toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR), is onze leidraad. Dit betekent dat wij:

  • jouw persoonsgegevens verwerken volgens het doel waarvoor je ze opgaf.
  • enkel die gegevens verzamelen die minimaal nodig zijn om informatie naar jou op te sturen.
  • indien nodig, jouw toestemming vragen voor de verwerking van je persoonsgegevens.
  • geen persoonsgegevens doorgeven aan derden tenzij dit nodig is voor de uitvoering van de doeleinden.
  • jouw persoonsgegevens met de nodige zorg bewaren en beschermen zodat deze bij ons veilig zijn.
  • altijd bereid zijn om vragen met betrekking tot jouw persoonsgegevens te beantwoorden. Hiervoor kan je ons contacteren via info@blsc.eu of op het nummer +32 2 255 03 51.